אודות

דו"ח פעילות

תג מאיר 2023-24

כללי:

מאז ה-7 באוקטובר הרחיבה תג מאיר את מאמציה בין אנשים כדי לתמוך בנפגעים ולהתגבר על השנאה הבין-דתית.

בעוד שהמשימה ומטרות הארגון נשארו זהות, חלו כמה שינויים בשנה זו.

– היקף עבודת הסולידריות הדחופה עם הקורבנות, משפחות הקורבנות וקהילותיהם גדל בתקופה המיידית לאחר התקפת חמאס. בפרק זמן של שבועיים, למשל, תמכו מתנדבי תג מאיר במשפחות יהודיות באופקים ובמועצה האזורית הנגב, במשפחות וביישובים בדואיים ברהט ובכפר הלא מוכר מערב אל-בת, ובחברת המזכירות של תג מאיר, אילנה קמינקא אשר איבדה את בנה ינאי ז"ל.

– בתגובה ישירה לעלייה במעשים הגזעניים המופנים כלפי מיעוטים לא-יהודים, ובמיוחד אזרחים ערבים-פלסטינים, הגבירה תג מאיר את פעילותה נגד גזענות ופשעי שנאה בישראל. סדר עדיפויות זה יושם הן במישור הפרטני באמצעות עבודת סולידריות דחופה, והן במישור ההסברה הציבורי – על ידי ייזום פגישות חירום עם מנהיגי עיריות ערביות ומנהיגים דתיים.

– למרות התעצמותם של התקפות קיצוניות של מתנחלים נגד פלסטינים בגדה המערבית, "תג מאיר" לא הצליחה להוביל ביקורי סולידריות דחופים למותקפים, מלבד מזרח ירושלים מאז ה-7 באוקטובר, מחשש לבטיחון המתנדבים. עם זאת, עובד השדה של תג מאיר, שבסיסה בחלק הצפוני של הגדה המערבית, ממשיך לתת תמיכה, וכך גם היועץ המשפטי של הארגון, איתי מק, אשר עסק בשליחת מכתבים לרשויות הקוראים להגנה מוגברת על התושבים ולהגברת האחריות של גורמי אכיפת החוק, כל זאת בהצלחה מוגבלת.

–  בתחילת שנת הלימודים (תשפ"ד) מוקד העשייה החינוכית של תג מאיר הופנה אל עבר מפגשים עם משתתפי מכינות קדם צבאיות כלליות ודתיות. לאורך שנת 2024 נפגשנו עם כ-500 משתתפים ומשתתפות בתכניות קד"צ.

– "תג מאיר" פעל באופן ממוקד על הרחבת שיתוף הפעולה עם מנהיגים דתיים בישראל- מוסלמים, נוצרים ודרוזים, כמו גם עם מנהיגים ערבים-פלסטינים אזרחיים ברמה המוניציפלית. כמה ארגונים חברים בקואליציה של תג מאיר, כמו "הבוסתן" – קהילה יהודית-ערבית בעיר נוף הגליל, הגבירו את היוזמות המקומיות והפעילויות המשותפות שלהן בין יהודים וערבים דווקא בתקופת המלחמה.

 

פעילות

מינואר עד אמצע דצמבר 2023, ערך תג מאיר 70 ביקורי הזדהות דחופים עם יחידים, משפחות וקהילות שהותקפו בישראל ובפלסטין. יותר מ-1,350 מתנדבים גויסו כדי לאפשר את ביקורי הסולידריות הללו, כולל כאלו שנעשו בעקבות התקפות אלימות קשות של מתנחלים קיצוניים (כמו בחווארה וטורמוס איה) ועם משפחות של אזרחים ישראלים שנרצחו. פעילויות סולידריות ספציפיות התקיימו במזרח ירושלים בסביבות חודש הרמדאן, כמו הליכה בין-דתית (יחד עם רבנים למען זכויות אדם) ומצעד הפרחים המסורתי של תג מאיר. תמיכה משפטית ניתנה לחלק מהקורבנות בהמשך ישיר לעבודת הסולידריות הדחופה; כזו היא התמיכה המתמשכת המוצעת למשפחתו של מוחמד תמימי, הפעוט שנורה למוות על ידי חייל ישראלי בנבי סלאח ביוני, והמשך התמיכה של קורבן הלינץ' בת ים 2021 ומשפחתו.

ראוי לציין כי בשנה זו נרשמה עלייה חסרת תקדים בהתקפות נגד נוצרים ומקומות התפילה שלהם בישראל ובמזרח ירושלים – 14 תועדו על ידי תג מאיר בלבד בשנת 2023. בינואר, לאחר חילול הקברים בבית הקברות הפרוטסטנטי בהר ציון, הוביל תג מאיר ביקור סולידריות שהגיעו אליו כ- 60 איש שכללו יהודים, מוסלמים ונוצרים, דתיים וחילונים. זה הוביל לשיתוף פעולה בין-דתי מתמשך, כולל שלושה ביקורי סולידריות נוספים לתמיכה בכמורה של הכנסייה וסיקור תקשורתי של התקפות גוברת נגד נוצרים ב-NBC ושאנל 13. באופן דומה, משלחות "תג מאיר" נפגשו עם ההנהגה של מנזר סטלה מאריס שהותקף בחיפה והמנזר הלטיני של המלאך גבריאל מספר פעמים ביולי ובאוגוסט.

לאחר ה-7 באוקטובר, עבודת הסולידריות של תג מאיר התמקדה בביקורים דחופים של תנחומים וסולידריות למשפחות וקהילות שכולות. אלה כללו משפחות מערים וישובים הסמוכים לרצועת עזה; משפחות של נרצחים ופצועים, יהודים ולא יהודים כאחד; וקהילות בדואים מהנגב/אל-נקב שספגו אובדן גדול וקולם עדיין כמעט ולא נשמע.

בנוסף, הארגון העצים את ביקורי הסולידריות שלו לתמיכה והערכה מוסרית באזרחי ישראל הערבים-פלסטינים: אלה כללו בעל חנות אופניים בטייבה; נהג מיניבוס מרהט שהציל כמעט מאה חיים ב-7 באוקטובר; רופא בכיר מטירה שפוטר שלא כדין; נהג אוטובוס פלסטיני שהותקף על ידי צעירים יהודים על ההגה; וחולת סרטן מכפר קאסם שנמנעה ממנו טיפול רפואי.

מאז תחילת המלחמה ובתגובה ישירה לגזענות הגואה נגד מיעוטים בישראל והעמקת העוינות בין יהודים לערבים במדינה, פתחה בסוף אוקטובר 2023 תג מאיר ביוזמת חירום המתמקדת במפגשים עם עיריות ערביות ומנהיגים דתיים מוסלמיים. מטרת המפגשים היא לפתח כלים נוספים באמצעותם ניתן להתנגד לגזענות ולאלימות דתית בישראל. כחלק מיוזמה חדשה זו התקיימו פגישות בראשות "תג מאיר" עם ראשי ערים ומנהיגים אזרחיים מכפר קאסם, אום אל פאחם, ג'לג'וליה, באקה אל גרביה וכפר יאסיף. אלה כבר הובילו ליוזמות המשך, כמו מפגש בין-דתי שאורגן במשותף על ידי תושבי כפר יאסיף וכליל, בהשתתפות למעלה מ-200 איש. המטרה היא להמשיך להיפגש עם ראשי העירייה ב-2024.

"תג מאיר", יחד עם שבעה אנשי עסקים, היה הארגון היחיד שהגיש עתירה לבג"ץ נגד מינויו של איתמר בן גביר לשר לביטחון לאומי במדינה. בעתירה, שהוגשה נגד ראש הממשלה, היועץ המשפטי לממשלה ובן גביר עצמו, טען ארגון "תג מאיר" כי מינויו של אדם שהקדיש את חייו הבוגרים לטרור, הסתה והפרות של הסדר הציבורי הוא בלתי סביר בעליל. בעוד שהעתירה הוגשה מבחינה טכנית בדצמבר 2022, הדיון בה ופתרון ההסברה לה התקיימו במהלך 2024 בסופם קבעה היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, כי לנוכח חלוף השנים מאז הרשעותיו, מינויו של בן גביר לתפקיד אכן מעורר קשיים, אך איננו בלתי סביר באופן קיצוני.

שלושה אירועי סולידריות שונים באופיים תואמו עם קהילות וקהילות דתיות במהלך 2024. בתחילת פברואר הצטרפה תג מאיר לקהילת "קול הנפש" ירושלים לביקור סולידריות במנזר דורמיציון לאחר שאב המנזר הותקף והושפל על ידי צעירים יהודים דתיים בעיר העתיקה בירושלים. באמצע ומסוף מרץ ותחילת אפריל התכנסו חברי "קהילת ציון" ו"תג מאיר" כדי לחלק תמרים ועוגיות למוסלמים במזרח ירושלים בשעת הפסקת צום הרמדאן. שלושת האירועים – שכללו יהודים אורתודוכסים, קונסרבטיביים ורפורמים יחד עם חברי המסדר הפרנציסקני – נתפסו השנה על ידי כל המעורבים כמשמעותיים במיוחד; תמונה של אחד מהמתנדבים הדתיים של תג מאיר שמחלק תמרים אפילו הפכה לוויראלית והתפרסמה בעיתונים בעולם.

בנוסף, קיימנו בתחילת חודש מרץ אירוע ציבורי שאורגן על ידי קהילת "ידידיה" האורתודוקסית- מודרנית בירושלים. האירוע, בו השתתפו 100 איש, כלל הרצאה של השייח ד"ר איעד עאמר מכפר קאסם על ערך הסובלנות, במיוחד בתקופות קשות אלו ולקראת חודש הראמדן. האירוע היה חלק מיוזמה מתמשכת להפגיש בין רבנים ומנהיגים דתיים מוסלמים. בנוסף אורגנה ארוחת איפטאר רב- דתית בבקה אל-גרביה.

"מצעד הפרחים" המסורתי של תג מאיר ביום ירושלים היה משמעותי במיוחד עבורנו השנה, ודרש התגברות על מכשולים שהציבה המשטרה. בנוסף לתמיכה ציבורית רחבה שאפשרה את המצעד, השתתפו בו ביום כ-200 איש, וחילקו 3,000 פרחים לתושבי העיר העתיקה ולסוחרים. כדי להגיע לקהלים נוספים, פרסם "תג מאיר" תמונות מהמצעד גם בעמוד הראשון של עיתון 'מקור ראשון' המזוהה עם הציונות הדתית.

כדי להתמודד עם הסתה נגד צוותי בריאות ערבים/פלסטינים מצד רבנים, בינואר ופברואר 2024 ערך תג מאיר שלוש משלחות סולידריות לבתי חולים במטרה להודות ולתמוך בצוותיהם בפרחים; שלושת 'מיני תהלוכות הפרחים' הללו אורגנו בשיתוף עם התנועה לרפורמה ויהדות מתקדמת.

 

תקשורת וציבוריות

פעילות והסברה ציבורית של תג מאיר במהלך 2023 עד אוקטובר כללה, בין היתר, ארגון של שתי הפגנות מחאה נגד השר לביטחון הפנים (איתמר בן גביר), האחת לקראת דיון בבג"ץ בעתירה שהגישה נגד מינויו לשר בממשלת ישראל.

בנוסף, הוביל הארגון תפילה בהשתתפות נרחבת עם משפחתה של שירה בנקי ז"ל בתחילתו של מצעד הגאווה בירושלים.

כמו כן, בוצעו תשעה אירועים פומביים נגד קיצוניות דתית. אירועים אלו כללו שיחות בסינמטק שדרות וירושלים (האחרון עם אביו של מוחמד אבו חדיר, שנרצח בפיגוע יהודי); ואירוע סליחות חברתי בו חלקו קורבנות של פשעי שנאה את חוויותיהם, ומנהיגי הקהילות היהודיות השונות דנו בחשיבות הימים הנוראים כזמן לשינוי חברתי.

במהלך השנה יזם ארגון "תג מאיר" גם מספר קמפיינים ציבוריים. דוגמאות לכך כוללות את הקמפיין נגד ראש העיר הגזעני של ביתר עלית וקריאה לפיצוי תושבי חווארה בעקבות התקפתם על ידי מחבלים יהודים. לאחרונה תג מאיר פעל מול שר החינוך – יחד עם התאחדות יהודי אתיופיה – ביישום מערכי שיעור למאבק בגזענות.

ארגון "תג מאיר" מבקש להגביר את המודעות הציבורית לתופעת פשעי השנאה הגזעניים ולטפח סובלנות ואמפתיה. לאורך 2023 היה חשוב לתת מקום לקול שכזה, בעיקר עם הקיטוב הגובר של החברה הישראלית ועליית הקיצוניות הימנית; משימה זו הפכה דחופה עוד יותר בעקבות ה-7 באוקטובר והמלחמה המתמשכת. על רקע זה, צבר תג מאיר למעלה מ-250 אזכורים בתקשורת בשנת 2023. זה כולל מאמרי דעה, ראיונות וסיקור של פעילות הסולידריות של הפורום.

"תג מאיר" שומרת על נוכחות מתמדת בפלטפורמות המדיה החברתית בשלוש שפות – עברית, ערבית ואנגלית. בנוסף לשימוש במדיה החברתית לעדכוני סולידריות והסברה ציבורית, היא משתמשת בחשבונות שלה כדי לגייס מתנדבים לביקורי תגובה דחופים ועל מנת לעדכן את העוקבים בפעילות השוטפת. מאז ה-7 באוקטובר, ארגון "תג מאיר" הדגיש את המאבק לשחרור כל החטופים והחטופות בעזה, ובנוסף נתן עדיפות להדגשת יוזמות סולידריות בין אזרחים יהודים וערבים-פלסטינים.

במהלך השנה הצליחה תג מאיר להתבסס על הרשתות המבוססות שלה במטרה להגדיל ולהרחיב את מאגר מתנדבי הסולידריות – אלו המשתתפים בביקורי תגובה דחופים, אירועי סולידריות רחבי היקף ויוזמות נוספות. גרעין המתנדבים כולל כעת כמעט 1,400 אנשים; בנוסף, מתנדבים חד פעמיים משתתפים לעיתים קרובות בפעילויות כתוצאה מהנוכחות המקוונת של "תג מאיר". גיוס המתנדבים התאפשר הודות להמשך מאמצי ההסברה של תג מאיר, תוך התמקדות בחברה הישראלית. עם זאת, העלייה משקפת גם תחושת דחיפות גוברת בקרב אזרחי ישראל, יהודים ולא-יהודים כאחד, המתנגדים לקיצוניות ורוצים לנקוט עמדה אקטיבית למען שוויון. זה בולט במיוחד בעקבות ה-7 באוקטובר, כאשר קולות הסובלנות והדו-קיום טבעו במרחב הציבורי. (הישג זה נוגע לשנת 2023 בשלמותה.)

כמו כן, ל"תג מאיר" יש תשע קבוצות ווטסאפ ייעודיות ופעילות, כולל ארבע קבוצות מתנדבים אזוריות וקבוצה לרבנים המאוחדים בהתנגדות לקיצוניות יהודית. כחלק מעבודתה להתגבר על החשדנות הבין-דתית הגוברת, בדצמבר יזמה תג מאיר קבוצת וואטסאפ ייעודית למנהיגי דת מוסלמים ונוצרים בישראל.

 

סיוע לנפגעים ונפגעות

במקרים מסוימים, ארגון "תג מאיר" מסייע לקורבנות פשעי השנאה והטרור באמצעים משפטיים רפואים וחברתיים לטווח הארוך. זה כולל התערבות מיידית והן מעקב ושמירה על קשר רציף עם הנפגעים והנפגעות. בין המשפחות שלהן סייענו ניתן למצוא את משפחת אל-חוסייני, שבתה בת ה-7 נפצעה אנושות באפריל 2024 בליל מתקפת הטילים האיראנית. תג מאיר העניקה למשפחה ייעוץ משפטי מיידי וייצגה אותה מול משטרת ישראל והמוסד לביטוח לאומי; כתוצאה מכך הבת הוכרה רשמית כנפגעת טרור ותתחיל לקבל קצבה חודשית. בנוסף, "תג מאיר" סייע למשפחה כלכלית, תוך גיוס כספים עבורה ישירות. כמו כן, במהלך החודשים האחרונים תג מאיר תומכת בנהגי אוטובוסים ותחבורה ציבורית ערבים/פלסטינים, נהגים ומובילים, שהותקפו בפעולות גזעניות. בעקבות סנגור משפטי מתמשך של היועץ המשפטי של "תג מאיר", המשטרה אישרה כי היא תראה בקבוצה זו (נהגים ומובילי הסעות) "עובדי ציבור", ותעמיד לדין את התוקפים בהתאם. באפריל 2024 הותקפה משפחה פלסטינית ירושלמית בת ארבע נפשות על ידי מחבלים יהודים, מה שהוביל לפציעות בפנים של תינוקם בן החודשיים ולנזק רב לרכבם. "תג מאיר" ביקר את המשפחה בסולידריות ובתמיכה, והמשיך להציע ייצוג משפטי; כתוצאה מכך קיבלה המשפחה פיצויים מהמדינה.

לאחר ה-7 באוקטובר, האחים המתבגרים א' ומ', ערבים-פלסטינים אזרחי ישראל, הוכו קשות על ידי אב לתלמיד בבית הספר התיכון בו למדו שרוב התלמידים בו הם רק משום שהינם ערבים. הנערים סירבו לשוב לבית ספרם מאז התקפתם. "תג מאיר" סייע למשפחה לגשת לשירותים חברתיים ופעל מול משרד החינוך כדי שיועברו לבית ספר אחר למשך חודשים ארוכים. למרות הקשיים, השניים סיימו בהצלחה את שנת הלימודים – בבית ספר חדש בעירם.

 

חינוך

בעקבות בחירות 2022, תג מאיר הפנה את מאמצי החינוך מהשתלמויות מורים דתיים למפגשים עם צעירים, שכן האקלים של ממשלת הימין הקיצוני בישראל כמעט ולא איפשר לגייס מורים יהודים ממערכת בתי הספר הממ"ד להשתתף בסמינרים לחינוך לסובלנות. בעוד תג מאיר אכן מחפשת להמשיך את עבודתה במערכת החינוך הדתית בטווח הארוך, המיקוד שלה במחצית השנייה של 2023 הועבר למכינות קדם צבאיות.

תאי סטודנטים: בשנה מאתגרת ומצומצמת בקמפוסים האקדמיים בישראל, הן בהיקפה והן באורכה, הצליח "תג מאיר" להקים ארבעה תאי סטודנטים בארבעה מוסדות אקדמיים שונים. העבודה כללה נוכחות פעילה בקמפוסים אקדמיים, קשר שוטף עם אנשי מפתח במוסדות אקדמיים, וקמפיין מדיה חברתית – שגם קרא לפעילים וגם הדגיש את משימתו של "תג מאיר" נגד גזענות וסובלנות. תאי הסטודנטים הוקמו במכללת הקיבוצים לחינוך, תא סטודנטים חדש שהוקם באישור המכללה, ומהווה שיתוף פעולה ראשון מסוגו- תא זה מנוהל במשותף על ידי שני סטודנטים ערבים ויהודים, והוא הטא היהודי-ערבי הראשון "הרשמי". כמו כן, ישנם תאי סטודנטים במכללת שלם, באוניברסיטה העברית ומכללת אל קסאמי בבאקה אל גרביה.

 

 

 

 

דו"ח פעילות שנתי – 2016

מפות תגי מחיר ביהודה, שומרון וירושלים לשנת 2019